Bijna examens? Zo worden je ogen géén blok aan je been

Ah, de blokperiode… Een tijd vol eindeloze studieboeken, flikkerende computerschermen en uren die lijken te verdwijnen tussen de plooien van je cursus. Een belangrijke periode voor elke student. Maar ook eentje die z’n tol eist. 

Want urenlang focussen op je studieboeken of computerscherm kan leiden tot vermoeide, droge of geïrriteerde ogen. Met enkele makkelijke tips voorkom je dat. En krijg je er toch last van? Dan helpen wij je er vanaf.

Focus = straffe resultaten (en vermoeide ogen)

Door intens te focussen op je bureau – en dan nog voor een lange tijd aan een stuk – kunnen je ogen vermoeid geraken. Zeker wanneer er ook langdurig schermgebruik in het spel is. Dat kan je merken aan ongemakken zoals:

Droge ogen. Je knippert minder en staart meer naar één punt.

Pijnlijke of geïrriteerde ogen. Je ogen kunnen overbelast geraken door langdurige concentratie.

Hoofdpijn. Als je jouw ogen niet verzorgt of voldoende rust geeft, kan dat leiden tot hoofdpijn – zeker als er ook sprake is van droge lucht, schermgebruik of slecht licht.

Pijnlijke ogen? Zo ga je ze te lijf!

  1. Regelmatige pauzeren met de 20-20-20-regel

Pas de 20-20-20-regel toe om vermoeide, droge ogen tegen te gaan. Elke twintig minuten focus je 20 seconden lang op iets wat minstens 20 voet – of 6 meter – van je af staat. Zo ontspan je jouw ogen en herstel je jouw focus.

  1. Zorg dat je het licht hebt gezien!

Zorg voor optimale verlichting als je studeert. Natuurlijk licht is altijd het beste, maar vermijd direct zonlicht op je scherm of studiemateriaal. Zachte, indirecte verlichting die voldoende helder is voor je ogen, is de beste tweede keuze.

  1. Beetje afstand houden!

Hou boeken en schermen op een comfortabele afstand, als het even kan op armlengte, met de bovenkant van je scherm op ooghoogte. Dat zorgt op zich al voor een betere zithouding, wat goed is voor zowel je ogen als je lichaam.

  1. Knipper en bevochtig je ogen

Genoeg knipperen doet wonderen. Bevochtig ook je ogen af en toe. Neen, niet met tranen van studiestress, maar met oogdruppels van bij de apotheek of opticien. Drink ook voldoende water!

  1. Don’t be blue…

Gebruik een blauwlichtfilter op digitale apparaten en pas de helderheid van je scherm aan. Stel het zo in dat het overeenkomt met je omgevingslicht. Zo geef je jouw ogen wat rust.

Blok ze! We geloven in je!

De blokperiode vraagt heel wat van je. Nog even volhouden, de zomer is in zicht! Met de juiste oogzorgtechnieken hou je jouw ogen gezond in deze intensieve periode. Geef je ogen de liefde die ze verdienen. Je zal ze nog tientallen jaren nodig hebben 😊

Veel succes ermee! En als je toch nog vragen hebt rond je ogen, bril of lenzen: geef gerust even een seintje.